Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2010 10:32 - Глупостта на транспортния министър
Автор: brix Категория: Политика   
Прочетен: 1724 Коментари: 0 Гласове:
1



Преди близо два месеца транспортния ни министър Александър Цветков събра комисията за защита на потребителите и асоциацията на вносителите на автомобили и им каза - автокъщите трябва да дават гаранция за продаваните от тях автомобили. Мотивът на министъра е "Надявам се, когато коли, втора употреба, се дават със съответната гаранция, да се подобри като цяло техническото състояние на автомобилите, които се движат по пътищата, а това е пряко свързано с броя на инцидентите."



Подписа се един меморандум, а тази инициатива се прие много добре от обществото.  Не защото така ще се подобри техническото състояние на автопарка в България, а по-скоро защото търговците бяха наказани с тези мерки.


Но колкото повече мислех върху тази рестрикция, толкова повече виждах сбърканата логика в главата на транспортния министър. Не смятам да защитавам автотърговците. Има доста шарлатани сред тях, но това гаранционно нововъведение няма да намали нито отношението към клиентите, нито броят на недобросъвестните търговци.


Нека първо помислим какво представлява търговската гаранция. Чрез гаранцията производителят и съответно търговецът гарантират на купувача, че уредът който е закупен е изправен. Дори и да има дефект поради некачествена изработка или неправилен монтаж, то тя ще се прояви за съответния гаранционен период. Също така гаранция може да се дава и за извършена услуга - на извършен ремонт например. В случая извършителя на ремонта гарантира за качествено свършената работа.


Но какво можем да кажем за гаранция на автомобил, който е навъртял над 100 000 километра и е на възраст 10 - 15 години? Това е автомобил, който е навлязал в кривата на съвсем нормалната си експлоатационна амортизация. В този смисъл, ако аз например трябва да дам гаранция на сериозно амортизиран автомобил най-разумното би било да го разглобя, да направя пълна дефектовка, да заменя всички елементи  които евентуално биха могли да дефектират през гаранционния период, да сглобя автомобила отново, да изчисля разходите си и да сложа търговската си надценка.

Близко е до мисълта, че това няма да се случи никъде. Плюс това остава неясно как точно ще се извършват рекламациите и как ще се установява дали евентуалните аварии няма да са по вина на купувача. В най-добрия случай ще се стига до съдебни дела заради тази неяснота.


Но истинския проблем е мотива на министъра. Той сериозно смята, че ако задължи автотърговците да дават гаранция на автомобилите, ще се подобри техническото състояние на автопарка в България. И това е пълна глупост. Нека припомня на г-н министъра, че именно неговото министерство пуска бричките по пътищата, чрез един стикер в долната лява част на панорамното стъкло.  Излиза така, че бричките преминават годишен технически преглед с което транспортното министерство гарантира за тяхната изправност, но от друга министърът говори за лошото техническо състояние на автомобилите. Това е все едно да  простреляш някого, насочвайки пистолета през собствената си глава. За да се намали броя на бричките  и техническата надеждност на автопарка просто трябва да се затегнат ГТП-тата. Вместо това обаче искаме автокъщите да продават автомобили с 3 месеца гаранция. Това няма да реши проблема с техническото състояние на парка. Това няма да реши нищо, освен някой друг процент повишение на рейтинга на съответния министър.

Това обаче не е най-лошото. Лошото е, че след като един министър не може да види пряката зависимост между техническото състояние на автомобилите и контрола върху тяхната изправност, това говори доста лошо за умствения му багаж.

И кой знае колко още глупости ще сътвори този човек, който разполага с много власт и явно много малко мозък.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: brix
Категория: Други
Прочетен: 419859
Постинги: 108
Коментари: 267
Гласове: 522
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031