Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2008 12:46 - Защо по дяволите бог се пише с главна буква?
Автор: brix Категория: Други   
Прочетен: 6950 Коментари: 1 Гласове:
-3



Винаги съм се питал защо трябва думичката бог да се пише с главна буква. Признавам си, че не съм специалист по граматиката, но богът поне в езиците които познавам винаги се изписва с главна буква. ОК. Правилото си е правило, но като всяко едно такова, то би трябвало да има причина за съществуване. Но бог не е съкращение, не дори и име. Така че смело мога да изкажа предположението, че е продукт на религиозните вярвания и начин да се зачита авторитета на всевишния. /Думичка, която се изписва с главна буква поради същата причина/. Какво ще стане обаче, ако кажа на дъщеря си когато пише бог да го пише с малка буква и дали това ще повлияе на оценката при евентуална проверка на граматическите й знания? Защото изписването на бог с главна буква освен граматически акт представлява и зачитане на неговия авторитет, което е пряко свързано с убежденията на конкретния индивид. Аз като атеист отказвам да пиша бог с главна буква защото думата „бог“ е изпразнена от каквото и да било височайшо съдържание. Така както изписвам думите заек, измишльотина и простащина без главна буква защо бивам принуждавам да зачитам нечии несъществуващ авторитет като го удостоявам с главна буква. Нима това е граматическо правило? Да поставиш главна буква в началото на всяко изречение означава началото на нов граматически завършен елемент на писмената реч. Главни букви използваме, когато изписваме съкращения. Също така, когато говорим за названия. Но бог не е име. И не би могло да бъде. Защото име се дава на нещо – на предмет, на живо същество, като заглавие на нещо съществуващо. Защо тогава докато не докажем, че този нехранимайко съществува просто да не удостояваме думичката бог с повече от необходимия респект. Така както не удостояваме с респект думичката измишльотина.

Сигурен съм, че ще има доста разгневени душички по отношение на това ми писание, но това си е техен проблем. Все пак налагането на такива правила обаче дразни хората, които не вярват в говорещите змии от райската градина и в светците, разделящи морета за добър ден.



Тагове:   Бог,   буква,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - 1.1.1.
19.12.2008 01:09
Посред нощ се смея и на човек му става весело. Интересно. Как сравняваш бог със заек. Всъщност имат разлика в значението, но се питам с какво да сравня човека. Казват, че човека е най-голямото животно. Скоро четох една статия, не помня точно къде в нета, но мисля, че е вярно. Що се отнася до бог, мисля още, че се пише с главна буква, защото е брат, баща, нещо свише, измамна илюзия за души, които го възнасят повече отколкото е необходимо. Да, обаче има нещо друго: бог е Господ. След като Господ е с главна буква, то защо бог да е с малка. Малко не съм много наред с тези неща, но така си мисля. Казва се още, че бог е господар на вселената. Така говорят тези които посещават светия храм. Не знам как го разбираш това: "Щеше ли Бог да пожелае да стане Човек, дори и ако човек не беше съгрешил? " Ново 20 както се казва. За първи път чета, че бог е Човек. Това значи ли че Човека е бог? Нещо не ми се връзва, но както и да е. }}}
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brix
Категория: Други
Прочетен: 421344
Постинги: 108
Коментари: 267
Гласове: 522
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930