Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2008 15:19 - С удоволствие, г-н полицай!
Автор: brix Категория: Други   
Прочетен: 3137 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Какъв по-добър старт на деня от това рано сутрин да намериш автомобила си с разбито стъкло? Или още по-лошо. Прилежно отарашен и “олекотен” от излишни ценни вещи. Всеки нормален човек в такава ситуация, сънен и невярващ на очите си,  звъни на добре познатия телефон, идват служителите, взимат отпечатъци и си тръгват. За вас остава разбития автомобил, главоболията и беглата искрица надежда, че извършителят ще бъде открит и наказан. Както и на мен.

Хиляди коли всеки ден осъмват я без емблема на предната решетка, я без чистачки, я без тасове, антена или огледала. С разбито стъкло, спукани гуми. Редовните “акции” на хулиганите са нещо, с което изглежда всички ние започваме сякаш да свикваме. Изреждаме някоя друга псувня, мятаме се в колата към първия магазин за авточасти, за да си набавим обратно откраднатото. Дори и да повикаме органите на реда, престъплението веднага влиза в графата “маловажно”. И в интерес на истината е така. Никой няма да хукне по следите на хулигана крадец, който ви е забърсал чистачките. Защото е нерационално използване на човешки ресурс. Но съвсем продуктивно обтягане на нервите на собственика. Всички ние сме на ясно, че за да бъдем спокойни трябва ние сами да си потърсим решение. Застраховка, /което не е особена гаранция/, гараж /което също не е гаранция/ или близкия платен паркинг /който отново не е сто процентово решение/. Зад всяко от тези алтернативи обаче  стои допълнително финансово обременяване. А то, съгласете се, не е по джоба на всеки собственик на автомобил. Ще ми е доста трудно на моят съсед пенсионер да му обясня  да си държи 20 годишната си жигула на платения паркинг срещу 15 лв. месечно, при 100 лв. пенсия. Не всеки ще даде 500 лв. или повече за пълно автокаско, при положение, че годишно административните разходи по автомобила са също толкова. Какво правим в такъв случай? Паркираме си колата пред жилищната кооперация и подскачаме от леглото всеки път, когато запищи нечия аларма. Докога? Докога хулиганите редовно и нагло ще посягат на личната ни собственост? Докога ще продължим да търпим всичко това? Докога ще трябва да чакаме някой да се противопостави на този вандализъм? Не може до всеки автомобил да поставим полицай.  В интерес на истината в някои градове на България, в някой квартали има нощни дружинки. От собственици на автомобили, които сноват нощем и пазят. За да може другите да спят спокойно. По ред и списък на дежурства. Изглежда, че дотам я докарахме. Да излезем навън на караулни обиколки. В дъжда, в снега, в студа.

            А ако съвсем случайно хвана извършителя на местопрестъплението и го предам на органите на реда, тогава какво? След няколко дни той отново ще се разхожда свободен, ще пуши веселата си цигарка и ще ме гледа с насмешка. Или още по-лошо. Ще се опита да ми отмъсти за това че съм дръзнал да му се противопоставя. Не знам за вас, уважаеми читатели, но аз въобще не съм съгласен с това състояние на нещата. Ама никак. При положение, че трябваше да отделя от бюджета на семейството си 100 лв. за да възстановя щетите по автомобила си след поредния набег. При положение, че това ще се повтори. Не дай Боже поне веднъж да хвана някой, докато поругава личната ми собственост.  Както каза един полицай, който регистрира престъплението – “Ние нямаме права да ги бием, ако го хванеш -  бий го ти”. С удоволствие, г-н полицай, отвърнах.  С удоволствие.

 



Тагове:   удоволствие,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viovioi - И аз бих те подкрепила:)
16.01.2008 15:37
Даже тези "дружинки" както казваш бих им препоръчала да си станат направо наказателни отряди. Няма смисъл да викате полиция, да ги арестуват, после както казваш да ги пуснат и да ви се присмиват и заплашват или отмъщават. По добре веднъж да им се вземе здраво страха и после да заобикалят маркираната територия. Малко е екстремно, но все пак решение.
цитирай
2. majkata - Добре дошъл в отбора
16.01.2008 15:45
на тези, които са изправени пред избора дали да разчитат на закона или да вземат нещата в свои ръце и да разрешат въпроса моментално.

Да знаеш, че ако избереш закона си обречен, защото всеки е невинен до доказване на противното и поради тази на пръв поглед справедлива презумпция предимство има този, който наистина е виновен, а пък ти ходи, че го доказвай!

Да вземеш нещата в свои ръце си е друго нещо и като гледам май и в моя случай ще помогне певече:))))
цитирай
3. ivanko - какво очакваш от
16.01.2008 16:00
Държава управлявана от престъпници ?!
цитирай
4. анонимен - да, да, ще го биеш, после разкарв...
16.01.2008 19:14
да, да, ще го биеш, после разкарвания с месеци. винаги споменавам случая с пенсионера Похлупков който при опит да защити жилището си /не колата/ бе осъден за нанесени увреждания на циганка влязла да краде. при това не лично а с устройства защитаващи имота му.
затова не смея да си взема друга кола че и тази колкото и да е евтина я трошат.
цитирай
5. thomas - Много грешни мисли има тук...
17.01.2008 09:03
1. Полицаите НЕ вземат отпечатъци - изпитвал съм го на гърба си 2 пъти при откраднато стъкло (един път предно и един път - задно). Най-много да те попитат какво работиш и да си поискат някой "рекламен материал" (за което неотдавна беше разказал и mirchev, ако не се лъжа).

2. С какви пари ще си кара 20-годишната Лада пенсионерът със 100 лева пенсия, та 15 лева за платен паркинг са му много? Един резервоар му струва над 80 лева. Мисля, че истинският му проблем не идва от паркинга, а от бензиностанцията.

3. България е пълна с хора, които живеят много над възможностите си. Ако разходите, свързани с една кола, не са ти по силите, нормалното е просто да не си купуваш кола. Да мърмориш, че застраховките са скъпи, е просто несериозно.

Разбира се, изобщо не казвам, че е хубаво да ти съсипват имуществото. Просто трябва да разбереш, че всяко нещо, което притежаваш, си е генератор на грижи и разходи. А що се отнася до безнаказаността на хулиганите - това ни е подарък от демокрацията и ЕС, които иначе много ми харесват (особено там, в ЕС). Но решение при това законодателство просто не виждам. Единствената надежда може да е в това всеки хулиган да си намери по-печелившо занимание и освен това нещо да направи модно това да бъдеш честен и добър.
цитирай
6. brix - Да, много грешни мисли
18.01.2008 20:42
1. Полицията взима отпечатъци. При моя случай например взеха . За твоето село и този твой съселянин Мирчев не мога да отговарям.

2. Мой съсед действително кара една дърта жигула с която си ходи по селата 5 пъти в годината. И именно на него два пъти му крадоха акумулаторната батерия. И той действително взима 100 лева пенсия.
3. България е пълна с хора като тебе, които плямпат без да знаят за какво говорят. Аз знам какви са разходите по поддръжката по един автомобил, но съвсем случайно не съм вписал в сметката, че наркоманчетата от съседния компютърен клуб ще ми претърашват колата когато им скимне. Много странно, че според теб това е моя грешка. Явно застраховката е нещо много хубаво, но аз не си направих такава като последна линия на защита срещу хулиганите.

Разбира се, ти много ясно защитаваш хората, които съсипват имуществото на другите. И ти личи от коментара. Просто ти трябва да разбереш, че когато някой си е позволил да си купи това или онова това не значи, че трябва непременно да включи в сметките празноглавите идиоти, които ще се стремят да поругаят собствеността му. Аз плащам данъци на един хора, които им е работа да се грижат такива деяния да не се случват. А що се отнася до хулиганите това е подарък не от ЕС, а от некадърното възпитание и родителско нехайство. Относно последното ти изречение... Моите адмирации! Бъди жив и здрав.
цитирай
7. thomas - :-)
18.01.2008 20:51
Щом села са ти в главата, значи ти си от такова... Пък и иначе откъде ще го познаваш оня с Ладата, дето му крали 5 пъти акумулаторната батерия...

Ти плямпаш без да знаеш какво говориш, не аз. И очевидно си се опитал да се надскочиш - доказателства бол. В сметките винаги трябва да се включват всякакви непредвидени гадости, защото такъв е животът. По принцип на нашата планета, а в България - два пъти повече. Ако не го правиш, разочарованието си е за твоя сметка.

А за данъците... просто допускам, че колкото плащаш - толкова и получаваш. И ако случайно греша персонално за теб, моля да бъда извинен - тогава просто ще приложа правилото за групата: колкото плащат българите, толкова и получаваш като един от тях...

Хулигани е имало винаги. Въпросът е, че силно увеличените им права са подарък от "демокрацията", която пък ни е подарък от ЕС и САЩ. Налагат ни правила, които са подходящи за богати нации, а ние сме бедни. Е няма да работят!
цитирай
8. stasislav - :)
04.02.2008 14:29
Гледам тука се е почнал не дебат ами открити нападки:) хихих защо ли не се учудвам. Но според мен да не те е грижа за колата най-лесно си е каско. Презупцията не е че някой ще ти я тараши, а че колкото и добър шофьор да си все ще я чукнеш някъде все някоя залисана кокона ще те подпре, някой пиян ще се мине покрай нея и ще се подпре на огледалото и вместо да си тровиш нервите с мислите "колко левчета трябва да отделя да я оправя сега" решението си е каско - намалява нервите, защото знаеш, че оправят ти колата, дават ти парички и ти не се бъркаш нито един лев. От доста време застрахователите предлагат услугите си и на разсрочено плащане, така че е въпрос на желание да си направиш живота по-спокоен.
цитирай
9. анонимен - A-...
22.02.2008 23:20
Брикс е прав томас. Сега демокрацията прави хората свободни и с нови похвати. Лошо е, че си патят хора които не заслужават. Но наистина ако го хванеш такъв на място един бой му е добре дошъл. Преди години се случи нещо подобно и с нас. Всеки който си е изпатил казва точно това - "Само да го хвана м....". Е, ако се случи нека си получи заслуженото от човека на който прави мръсотия. Но тогава нещата могат да станат по-сложни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brix
Категория: Други
Прочетен: 421348
Постинги: 108
Коментари: 267
Гласове: 522
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930