Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2007 12:37 - Урок по родинознание
Автор: brix Категория: Други   
Прочетен: 2879 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тези дни страната се изправи на нокти. Ключовата дума по всички медии от седмица е “стачка”.  Учителите предприеха повсеместна ефективна стачка, а на просветния министър му се изпотиха стъклата на очилата. Заговори се за нулеви години, за намаляване на зимните ваканции и т.н. И отгоре на всичко в цялата какафония се намесиха и родителите, които естествено обвиниха учителите за всичко. И колкото динамична да е обстановката в страната ни, за България това не е нищо ново. Учителите искат високи заплати, родителите искат децата им да започнат учебни занятия, а от държавата започнаха с процентните сметки за някакви бъдещи увеличения на възнагражденията.

            А  всички ние би трябвало да знаем думичката “солидарност”. Или на по-простичък български като за някои които се зоват родители това значи “да влезеш в положението на другия”. Но това разбира се изисква култура, разбиране, интелигентност.  Все добродетели, които отдавна са в червената книга на изчезващите български качества. Може би ако се замислим, ще стигнем до извода, че учителската професия отдавна не е сред престижните такива по една простичка причина. А именно, че отдавна българинът не уважава учителя. Не оценява труда му, не разбира същността на неговите усилия и не му помага в името на достигане на заветната цел – образованието на младото поколение. Родителят смята, че ако 20 годишният му син пише неграмотно, то за това е виновен само  учителят. Родителят смята, че учителят трябва да си е в час, пък независимо от това, че работи за жълти стотинки. Родителят олицетворява калпавата ни образователна система с учителя. Родителят винаги защитава детето си пред учителя, независимо, колко калпаво е възпитал отрочето си. Родителят смята, че учителят трябва да им железни нерви и да търпи лиготенето на детето му. Родителят бяга от отговорност щом стане въпрос за възпитание. Родителят не учи детето си на респект пред учителя.

От друга страна учителят смята, че може да спре работата на цялата образователна система, защото учителските проблеми са най-важни. Учителят държи забавянето на старта на учебната година като заложник на своите искания. Учителят иска 100 процентно увеличение на заплатата си. Учителят не смята, че дори и да му бъде увеличена заплатата ще трябва да повиши качеството на работата си. Учителят смята, че е перфектен в работата си. Учителят смята, че за високия процент на необразованост е виновна калпавата ни образователна система.  

            Интересното е, че учители и родители не могат да разберат, че те трябва да са на една страна. Страната, която отстоява правото на качествено образование. А качествено образование няма да има, докато едните работят за жълти стотинки, а другите нехаят за образованието на децата си и обвиняват учителя за всичко. Но живеем в страната на абсурдите. Страната, в която можем само да се плюем едни други, страната в която пишем образ”У”вание, страната в която  чакаме някой друг да се погрижи за децата ни. Часът приключи.  Свободни сте.

 



Тагове:   урок,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zari - Много много истина!
25.09.2007 15:43
Съгласен!
цитирай
2. karavelov - Браво!!!!Отдавна не бях чел нещо ...
25.09.2007 16:03
Браво!!!!Отдавна не бях чел нещо толкова добро!!!
цитирай
3. chovekataz - Благодаря ти за този постинг аз също ...
25.09.2007 23:17
Благодаря ти за този постинг аз също безрезервно подкрепям стачката на учителите не само защото съм бил и ученик, и учител, а защото смятам, че е нормално всеки един добър българин-родолюбец да направи същото!!!
Родителите твърдо не искат да подкрепят учителите на децата си, после искат оксфордско образование-е просто не става с мизерните пари отпуснати за образовонието!
цитирай
4. maradist - и аз ти благодаря ...
27.09.2007 12:08
...прав си за страната - всички нормално мислещи трябва да сме от едната страна .., но в България всичко се манипулира - жалкото е ,че почти винаги успешно .... медиите в хор разпънаха учителите на кръст по всички възможни начини ...жалко е ...и грозно .. защо не се изнесе информация колко свободни незаети места
има в сферата на образованието и че няма от кой да се заемат защото просто няма желаещи - министъра обеща да вкара от Китай!!!... защо няма информация от какви болести страдат учителите - министъра заяви ,че преподавателите вземали много болнични - едва ли не ...кръшкат!!!... почти всеки 3-ти е със сериозни диагнози ..не ми се пише повече .....трябва да си взема и аз болничен...безсрочен с диагноза: умопомрачен..наивник.. оптимист.. ммм
цитирай
5. анонимен - прав сте
28.09.2007 10:19
Прочетох текста с удовлетворение. Наистина е така. И по отношение на родителската безотговорност, претенции и очаквания, и по отношение на лекомислието на някои колеги,демотивирани както от малкото пари,така и от огромното самочувствие на децата,за които "тъпите даскали' само им пречат да си прекарват приятно времето в училище.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brix
Категория: Други
Прочетен: 421349
Постинги: 108
Коментари: 267
Гласове: 522
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930