Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2007 01:21 - Дисекция на цинизма и ругатнята
Автор: brix Категория: Други   
Прочетен: 3098 Коментари: 2 Гласове:
0



НЯКОИ ОТ ИЗРАЗИТЕ ИЗПОЛЗВАНИ ТУК МОГАТ ДА БЪДАТ ОБЕЗПОКОИТЕЛНИ И ЦИНИЧНИ.  

 

Ако има начин да се направи класация за най-циничен народ ние може би ще сме в топ три. Обидите, които изказваме са толкова разнообразни и цинични, че си заслужава да бъдат класифицирани и изучавани. Обидата сама по себе си е словесен израз да унижим някого като изкажем мнение за неговите качества или изразим желание да сторим нещо унижаващо и/или болезнено с него. 

  1. Стандартни обиди- тук включваме обидите от една дума, които по своята насоченост могат да са доста разнообразни.

1.1  По отношение на грамотността – тъпанар, простак и др.

1.2  По отношение на произхода – напр. селянин, абориген, индианец и пр.

1.3  По отношение на психическото състояние – идиот, олигофрен, шизофреник, истеричка

1.4  По отношение на сексуалната насоченост: П-ст, Лесбийка

1.5  По отношение на външния вид: дебел, грозник,

1.6  По отношение на уменията – левак, некадърник,

1.7  По отношение на хигиената нечистоплътието – миризливец, кир,  мазник

1.8  Оприличаване с човешки органи, животни, растения или неудушевени предмети – маймуна, камила, змия, чук, пън, ботуш, гъз и др.

1.9  По отношение на негативите на характера – лъжец,крадец, измамник

1.10                      Други – тук спадат всички обиди, които сами по себе си носят уникалност на израза и не подлежат на строга класификация като неприятник, мактапуда,

Нека не забравяме, че стандартните обиди могат да бъдат използвани и като обръщения като “Ей, тъпак и др. Всъщност повечето от обидните тиради започват по този начин.  

2. Прилагателните като обиди. Сами по себе си прилагателните не се използват като самостоятелни обиди, а като допълнение към стандартните такива. Заделям им група поради използването на някои от тях самостоятелно като дебел,заспал, халтав и прочие.

 

  1. Обидни словосъчетания. Тук причисляваме стандартните съществителни обиди и ги обединяваме с прилагателно за постигане на по-добър ефект. Словосъчетанията могат да бъдат много разнообразни- дебелак грозен,мръсен пе..ст, тъп селянин, ръчкан гъз. Не са изключени и добавянето на две прилагателни като “мръсна гадна маймуна”, но прилагателните трябва да са добре подбрани за да не се получи претоварване на обидата или самоизключващи се определения.
  2. Чумосвания. В тази група слагам всички бабешки кълнения  и закани, които сами по себе си не са обиди, но изразяват стремеж опонента да го сполети нещастие. Примери: Чумицата да те тръшне, Бяс да те яде, Гръм да те удари и пр.
  3. Псувни. Псувнята сама по себе си изразява желанието на псуващия да унижи опонента си като създаде картина за оронващо достойнството събитие.

5.1  По отношение на сношение със самия опонент – Да те …..в главата, Да те ….. в ушите глухи, Да те …в гъза кален.

5.2  По отношение на сношението с близки роднини – тук нещата са ясни до девето коляно.

  1. Псувни в градация – Тези псувни представляват съчетаването на стандартни обиди с псувня. Така ефекта се засилва многократно поради двойната тежест на обидата – от една страна унижаваме опонента си и го окачествяваме като му даваме определение. Градацията има още един трик. При получаването на прекалено дълга градирала псувня може да се завърши с напомняне на началото. Пример: Да те …в селянина грозен да те ….Тук свободата е огромна. Изричането на псувня по принцип представлява просто изречение, което може да бъде превърнато в сложно, с вмъкнати думи, връщане към началния замисъл ново обиждане и завършващо напомняне, макар че синтаксисът започва да търпи критики откъм повторения на основния глагол или претоварване с  последователни прилагателни  - Пример: Мама ти в П да ….. гноясала,тъпа, миризлива, да те е… в тъпанара, да те е….
  2. Деградирали псувни. Тук обособявам всички псувни, които биват изричани от хора с много ниска култура в областта на цинизмите като пастири и квартални монтьори или от хора, които са на ръба да загубят здравите си нерви. Деградиралите псувни нямат ясно обособяване като изречение, а по-скоро представляват скорострелно изричане на унижаващи глаголи без никаква пунктуационна стойност. Пример: Мама ти да е…… в  г… да е… да го т..я на леля ти в П…… миризлива  й го т..я
  3. Интелигентни псувни и обиди. Част от тях можем да наричаме подигравки.  Тук говорим за псувни и обиди, които използват сравнения или преносен смисъл на думите като инсценират асоциация към обиждания. Пример. Да те е..а в калния багажник, Виж се ма, приличаш на Татра. Тук говорим за обиди издигнати на качествено ново ниво и постигането на оптимален ефект. Разбира се трябва да се има предвид, ме обижданият трябва да има достатъчно въображение и интелигентност за да може да оцени по достойнство нанесената му обида или подигравка.
  4. Обиди и цинизми чрез жестове. Тук приспадаме всички жестове, които представляват имитация на полови органи или сношения. Подходящи са за използване тогава, когато има само зрителен контакт между опонентите, например между двама шофьори, които не могат да се чуят един друг в автомобилите си или тогава, когато запаса от обиди и псувни е изчерпан.

 

Подлежи на допълване, защото ми се доспа

 

 



Тагове:   дисекция,


Гласувай:
0



1. zari - Четох някъде и подбрани стотина най- вулгарни псувни
06.06.2007 07:40
Става въпрос за блогар, чието име не се постарах да запомня...какво в крайна сметка да науча?
цитирай
2. brix - за научаването.
06.06.2007 17:42
Ами да научиш, че трябва де се говори за всичко. Дори и за вулгаризмите. А пък и да запомниш някой цинизъм. Нали човек трябва да се развива всестранно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brix
Категория: Други
Прочетен: 420591
Постинги: 108
Коментари: 267
Гласове: 522
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930