Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2008 11:58 - Модата да протестираш
Автор: brix Категория: Бизнес   
Прочетен: 1496 Коментари: 1 Гласове:
0



Напоследък всички започнаха да протестират. Много често основателно, но понякога и абсолютно безсмислено. Спомняте си протестът на таксиметровите шофьори, които искаха от парламента да им сложи прегради в колите и др. подобни безсмислици. Протестът на превозвачите, ако питате мен, е долу горе същата история. Нека пораъсъждаваме. Простестира се срещу цената от 2.50 лв. на литър гориво и акциза. Протестира се и срещу лошата пътна инфраструктура. Иска се намалянето на акциза и или евентуално връщане на част от него, подобряване на състоянието на републиканската пътна мрежа.  Много хубаво.
    Само за протокола, нека отбележим, че акциза се вдигна през януари тази година, но тогава никой нищо не каза. Никой не протестира. Сега, когато образно казано "опрря яйцето до дупето" изведнъж акциза ни се стори много голям. Нека предположим, че държавата намали акциза да речем с 20% то горивото ще падне с около 30 ст. на литър и след няколко месеца пак ще достигне това си равнище по простата причина, че цената на суровия петрол расте непрекъснато.  Вместо превозвачите да правят колони и да протестират нека се позамислят за начините за намаляване на разхода на гориво. Не е тайна за никого, че шофьорите злоупотреяват, поради занижения или понякога дори липсващ контрол.  Горивото на "Черно"   се котира по  1.5 до 2 лв.  Понеже работата ми е свързана с горива понякога съм бил свидетел на шокиращи злоупотреби. Краденето на 100 л. гориво е нещо обичайно за водач на Тежък влекач. Представете си сами  до какви загуби води това за фирмата превозвач, когато липсва контрол. А начини за контрол има. И те не са от днес. 
    Нека поговорим и за лошата пътна инфраструктура. Нека един превозвач да си сложи ръката на сърцето и да признае с чиста съвест, че за да реализира по-голяма печалба не претоварва над допустимото товарните си автомобили.  Това за съжаление е доста срещано явление, чийто последици са деформация на пътната настилка,  завишен разход на гориво и ускорена амортизация.  Разбира се, за да съм обективен пътната инфраструктура в България не е на ниво, но радва факта че се работи по въпроса от ИА "Пътища".  Естествено е трудно да се очаква, че ще бъдат построени с километри нови шосета. По-скоро се извършват ремонти на републиканската пътна мрежа.  
    Не на последно място обаче трябва да посочим и остарелия авто парк. Малко са фирмите превозвачи, които могат да си позволят закупуването на нови влекачи и товарни автомобили. Купуват се масово втора ръка, които естествено имат повече експлоатационни разходи.

Е след всичко това нека кажа, че преди някой да протестира трябва да обърне ножа към себе си.  По-лесно обаче /естествено/ е да се протестира.


Тагове:   модата,


Гласувай:
0



1. анонимен - И не само...
14.06.2008 10:18
да протестираш, но и да си затваряш очите за толкова много други недомислици. Хората сме способни на какво ли не.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brix
Категория: Други
Прочетен: 421199
Постинги: 108
Коментари: 267
Гласове: 522
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930